EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Begivenheder i oktober

HØJSKOLEDAG I EBELTOFT SOGNEGÅRD

Torsdag den 8. oktober kl. 10.30 til 14.00

”Gud og Darwin.”

Ved Hans Henrik Hjermitslev, Aarhus Universitet.

I år, hvor vi markerer 200-året for den engelske naturhistoriker Charles Darwins fødsel er forholdet mellem kristendom og udviklingslære mindst lige så omdiskuteret, som det var i årene efter, han udgav Om arternes oprindelse i 1859. I år kommer vi til at høre mange løgne og myter om Darwin blive fortalt igen og igen, både fra ateistisk og religiøs side. I foredraget vil vi søge bag om myterne og se nærmere på Darwin, hans videnskab og hans tro. Vi vil også forfølge historien i tiden efter hans død i 1882 og møde amerikanske kreationister, der mener jorden blev skabt for 6.000 år siden, og danske grundtvigianere, der tilsluttede sig en principiel skelnen mellem videnskabens og troens område.

SOGNEAFTEN I HOLTE SOGNEGÅRD

Tirsdag den 20. oktober kl. 19.30-21.30

'Darwin og Gud: venner eller fjender?

Udviklingslæren blandt danske kristne omkring 1900'

Ved Hans Henrik Hjermitslev, Aarhus Universitet.

Dette foredrag ser på, hvordan førende fraktioner inden for den danske kirke reagerede på Charles Darwins udviklingslære fra 1859. Det vil blive fortalt, hvordan grundtvigianere fra 1880’erne accepterede udviklingslæren ved at skelne skarpt mellem tro og viden, mens evangeliske studentergrupper i København tog stærkt afstand fra darwinismen, og Indre Mission på landet praktisk talt ignorerede den. På denne baggrund er vi klædt på til at diskutere forholdet mellem kristendom og darwinisme, som det ser ud i dagens Danmark.  

Jydsk Forening for Naturvidenskab og Naturhistorisk Forening for Jylland

Naturhistorisk Museums audiotorie, Universitetesparken, Århus

Onsdag den 21. oktober kl. 19.00-20.30

'TEORI, HYPOTESE, MODEL: Nogle centrale begreber fra videnskabsteorien'

Ved Professor Helge Kragh, Institut for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet


Begreber som "teori", "hypotese" og "model" spiller en vigtig rolle i såvel den videnskabelige praksis som i diskussionen om gyldigheden af naturvidenskabelige udsagn. Det er fx almindeligt at kritisere den darwinske udviklingsteori med argumentet, at den jo "kun er en teori". Ligeledes kan man afvise at kommentere et spørgsmål, fordi det er "hypotetisk".Hvad mener man egentlig med disse og relaterede begreber som "forklaring" og "forudsigelse"? Bruges begreberne på samme måde i alle naturvidenskabelige fag? Har de ændret sig gennem tiden? Disse spørgsmål vil blive belyst bl.a. ved henvisninger til eksempler fra videnskabshistorien.

KIRKEHØJSKOLE I SKÆRBÆK PRÆSTEGÅRD

Søndag den 24. oktober kl. 11.00 til 13.00

'Darwinisme og kristendom'

Ved Hans Henrik Hjermitslev, Aarhus Universitet.

I foredraget diskuteres det, hvorfor langt de fleste kristne i danmark accepterer Charles Darwins udviklingslære, mens mange kristne grupper i bl.a. USA afviser den moderne biologi og geologi og hævder, at joren blev skabt for 6.000 år siden og at arterne ikke har forandet sig nævneværdigt siden. I den danske del af historien inddrages tænkere som N.F.S. Grundtvig, Søren Kierkegaard og Rasmus Nielsen.