EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Begivenheder i februar

01.02.2009

EVOLUTION.DK LANCERES

02.02.2009

DARWINISME I DANMARK. UDVIKLINGSLÆREN BLANDT GRUNDTVIGIANERE OG MISSIONSFOLK OMKRING 1900: Forum Teologi Naturvidenskab, Aarhus Universitet

Hans Henrik Hjermitslev, ph.d.-studerende ved Institut for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet og medlem af forsknings- og formidlingsnetværket Darwin i Danmark

Dette foredrag vil fortælle historien om, hvordan Charles Darwins udviklingslære blev modtaget i Danmark fra begyndelsen af 1860, da den første kopi af On the Origin of Species (1859) blev bladret igennem i København, til 1914, hvor teorien var blevet allemandseje og en uomgængelig del af både den naturvidenskabelige verden og populærkulturen. Foredraget vil særligt fokusere på, hvordan førende fraktioner inden for folkekirken reagerede på, hvad der i folkemunde blev benævnt ’abeteorien’. Det vil således blive påvist, hvordan grundtvigianere fra 1880’erne legitimerede udviklingslæren gennem en specifik tolkning af N.F.S. Grundtvigs arv, mens evangeliske studentergrupper i København tog stærkt afstand fra darwinismen, og Indre Mission på landet praktisk talt ignorerede den.

Tidspunkt: 15.15-17.30
Sted: lokale 010 i bygning 1441 (Auditoriebygningen, Det Teologiske Fakultet), Aarhus Universitet
Alle er velkomne!

04.02.2009

DARWIN OG UDVIKLINGSLÆREN: højskoleaften i Them sognehus

Eigil Holm, biolog og forfatter

En spændende aften, hvor der også bliver lejlighed til at diskutere forholdet mellem naturvidenskab og religiøs tro.

05.02.2009

STATENS NATURHISTORISKE MUSEUM SLÅR DØRENE OP FOR UDSTILLING OM EVOLUTION

På Zoologisk Museum under Statens Naturhistoriske Museum åbner en stor, spændende og permanent udstilling om Darwin og evolutionen. Udstillingen bliver et overflødighedshorn af skeletter og udstoppede dyr, men det er værd at huske på at Darwin i udpræget grad var både geolog, botaniker og zoolog, og at alle tre fagområder var lige vigtige for ham som grundlag for evolutionslæren. Udstillingen opbygges i museets Oceanhal, hvor udstillingen "Oceanernes dyreliv" er taget ned og den store hal helt ombygget. Udstillingen er blevet til i et samarbejde med Institut for Filosofi og Idéhistorie på Aarhus Universitet.

Sted: Zoologisk museum, Statens naturhistoriske museum

07.02.2009 – 15.02.2009

DARWINMYSTERIET: Naturhistorisk museum, Århus

På sin fantastiske jordomrejse gjorde Darwin utallige opsigtsvækkende opdagelser, som gav svar på mange små og store spørgsmål. I vinterferien kan du følge i Darwins fodspor og undersøge besynderlige og mystiske ting fra dyreverdenen – ting, som har ligget gemt væk for nysgerrige blikke i museets dybeste kældre i mange år. 
Blandt udbuddet af sjove og spændende udfordringer kan nævnes:

Løs Darwin-mysteriet
Mød Darwin og dyrene
Design et dyr
Daglig dissektion af spændende dyr
Kom tæt på dyr - levende og døde
Dyr, der får dig til at gyse
Interessante ting fra museets gemmer
Opgavesæt og gættekonkurrence med flotte præmier fra museumsbutikken

Tidspunkt: Alle dage 10.00-16.00
Sted: Naturhistorisk museum, Århus.

09.02.2009-13.02.2009

JORDEN RUNDT PÅ 20 MINUTTER: Væksthusene i Botanisk Have, Århus

Tag på ekspedition i Væksthusene i vinterferien.
   Hvorfor findes der så mange forskellige planter i verden – og ikke bare én? Hvorfor er blomster så farvestrålende? Og hvad har en mand ved navn Charles Darwin med det hele at gøre?
   Kom og find svaret i Væksthusene i skolernes vinterferie (uge 7). Du kan deltage i skattejagten og vinde sjove præmier. Lave dit eget ”tilpasningsdyr”, og komme godt i gang med din egen plante.

Vi glæder os til at se dig!

Tidspunkt: 11-15
Sted: Væksthusene i Botanisk Have, Århus

12.02.2008

VÆKSTHUSENE I BOTANISK HAVE, ÅRHUS, FEJRER DARWINS FØDSELSDAG

Charles Darwins fødselsdag fejres torsdag den 12/2 fra kl. 11.00 i det store regnskovshus.

Tidspunkt: 11.00
Sted: Regnskovshuset, Botanisk Have, Århus

12.02.2009:

DARWIN 200 ÅR: Fødselsdagskonference arrangeret af Slagmark, Darwin i Danmark, Aarhus Network for Science, Technology, Medicine and Climate Studies, Institut for Filosofi og Idéhistorie samt Institut for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet.

En række førende danske forskere kommer denne eftermiddag rundt om en række forskellige aspekter ved Charles Darwins teorier om arternes oprindelse og menneskets afstamning og fortæller dele af udviklingslærens brogede og fascinerende historie. Konferencen tager afsæt i Slagmark – tidsskrift for Idéhistories temanummer om darwinisme, der udkommer denne særlige dag. Det og andre af Slagmarks numre kan købes til særpris.

Program:
13.00-13.15: Hans Henrik Hjermitslev: Tillykke Darwin
13.15-13.45: Poul Duedahl: Socialdarwinismens oprindelse
13.45-14.10: Stine Grumsen: Den stærkeste overleverer

14.10-14.40: Gratis kaffe og Darwin-kagemand

14.40-15.10: Helge Kragh: Uorganisk darwinisme
15.10-15.40: Marie Vejrup Nielsen: Darwins fortællinger
15.40-16.00: Bodil Ehlers: Evolution i dag

Tidspunkt: 13.00-16.00
Sted: Psykologisk Auditorium, bygning 1482 / lokale 105, Nobelparken, Aarhus Universitet
Arrangementet er gratis, der serveres fødselsdagskage og alle er velkomne.

12.02.2009.

DARWIN OG IDÉEN DER RYSTEDE VERDEN: Dansk Naturhistorisk Forening

Hanne Strager, formidlingschef, Statens Naturhistoriske Museum, KU

Den 12. februar ville han være blevet 200 år. Få mennesker har ændret så afgørende ved vores forståelse af os selv og vores rolle i verden som han. Først og fremmest betyder evolutionsteorien at mennesket rolle som centrum for alting forandredes. Efter Darwin har vi måttet indse, at vi ikke står over naturen – vi er en del af den.
   Darwins rejse med Beagle begyndte i 1831 og varede næsten 5 år. Det var en rejse, der var afgørende på flere punkter, men det var faktisk først da han kom hjem og begyndte at kigge nærmere på sit indsamlede materiale at betydningen af fundene gik op for ham. Han kom ikke til sin erkendelse på én gang. Det var en langvarig proces, hvor han undervejs samlede flere og flere spor op, som tilsammen bidrog til at han i slutningen af 1830’erne kom til den epokegørende konklusion at arter ikke var uforanderlige, men var under stadig udvikling. Alligevel gik der 20 år fra teorien var formuleret i hans hoved til han offentliggjorde den.
   Hvad ventede han på? Var han bange for konsekvenserne eller var han bare ualmindelig grundig? Og hvad er den rigtige historie om Galapagos-finkerne.
   I foredraget fortæller Hanne Strager både om selve evolutionsteoriens fundament, det miljø som den blev klækket i og hvordan Darwin var som forsker, familiefar og kollega.

Tidspunkt: 19.30
Sted: Biologisk Institut, Universitetsparken 15, 2100 KBH Ø (Auditorium B)

17.02.2009

VAMPYRENS UDVIKLING SET FRA ET DARWINISTISK SYNSPUNKT

Mathias Clasen, ph.d.-studerende ved Sektion for Engelsk, Institut for Sprog, Litteratur og Kultur, Aarhus Universitet og medlem af forsknings- og formidlingsnetværket Darwin i Danmark

Hvis man vil lære mere om de litterære vampyrer har man chancen for det på Hovedbiblioteket tirsdag den 17. februar, hvor horror-eksperten Mathias Clasen, kommer og fortæller om vampyrens udvikling set fra et darwinistisk synspunkt. Clasen har blandt andet fortalt om samme emne på DR2s programserie ”Viden Om”.

Tidspunkt: 18.00-19.00
Sted: Helsingør kommunes hovedbibliotek

17.02.2009

NATURALISME MED OG UDEN ÅND: Grundtvigsk Forum, Vartov

Jes Fabricius Møller, Lektor, ph.d.

Hvad havde Darwin og Grundtvig med hinanden at bestille? Og hvad kunne de have fortalt hinanden, hvis de havde hørt på, hvad den anden havde at sige? OG: Hvad er forholdet mellem teologi og evolutionsteori i dag? Har vi noget at lære fra både Darwin og Grundtvig?

Tidspunkt: 17.00-18.00
Sted: Grundtvigsk Forum, Vartov, Farvergade 27, 1463 København K
Entre 60,- kr.

17.02.2009 – 31.03.2009

DARWIN OG EVOLUTION: Foredragsserie på Folkeuniversitetet i Århus

Tilrettelæggelse: Lektor Peter C. Kjærgaard, Aarhus Universitet

2009 er et dobbelt jubilæumsår for Charles Darwin og den moderne evolutionsteori: det er både Darwins 200 års fødselsdag og 150 år siden, at Darwin udgav 'Om arternes oprindelse'. Med denne bog kunne livets udvikling på jorden med ét forstås ud fra naturlige forklaringer, uden henvisning til religiøse antagelser. Darwin revolutionerede de biologiske videnskaber, men hans indflydelse rakte langt videre. I dag ved alle, hvem han er, men de færreste kender detaljerne i hans arbejde og er klar over, hvilken vidtrækkende betydning hans tanker har haft. Bliv opdateret på Darwin.  

17/02: Charles Darwin - manden og myten. Ph.d.-stipendiat Hans Henrik Hjermitslev, Videnskabsstudier, Aarhus Universitet
24/02: 'Om arternes oprindelse'. Biolog og videnskabsjournalist Jørn Madsen, Statens Naturhistoriske Museum
03/03: Evolution og skabelse, Darwin og Gud. Professor Niels Henrik Gregersen, Teologi, Københavns Universitet
10/03: Menneskets udvikling. Overlæge Peter K.A. Jensen, Århus Universitetshospital
17/03: Evolution i dag. Forskningsadjunkt Bodil Ehlers, Biologi, Aarhus Universitet
24/03: Evolution. Uintelligent design. Museumsin-spektør, Jan Gruwier Larsen, Naturhistorisk Museum (på Naturhistorisk Museum)
31/03: Darwin og mutanter - evolution og populærkultur. Ph.d.-stipendiat Mathias Clasen, Engelsk, Aarhus Universitet

19.02.2009.

MARSVIN DISSEKERES OG HVALERNES EVOLUTIONSHISTORIE FORTÆLLES: Fjord & Bælt

På torsdag kl. 12.30 vil Fjord&Bælt dissekere to marsvin. Begge de marsvin der lægger krop til er dyr, der er fundet døde i naturen.   Hvaler er pattedyr, der logisk burde leve på land. Men evolutionen har gjort at hvaler har tilpasset sig livet i vandet. Når man dissekerer et marsvin ligner den en fisk når man starter men efterhånden som dissektionen skrider frem kan man se hvordan den lille hval ligner andre pattedyr i de indre organer.   Hvalforsker Magnus Wahlberg vil under dissektionen fortælle om marsvinets anatomi og hvalernes evolutionshistorie og vise publikum marsvinets indre organer, skelet og parasitter.

Tidspunkt: kl 12.30
Sted: Under sejlene ved Fjord & Bælt, Margrethes Plads 1, 5300 Kerteminde

19.02.2009

CHARLES DARWIN OG INTELLIGENT DESIGN. 2 FOREDRAG: Bioinformatics Research Center og Institut for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet

Program:

DARWIN ER DØD, ved Hans Henrik Hjermitslev, ph.d.-studerende ved Institut for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet og medlem af forsknings- og formidlingsnetværket Darwin i Danmark

Mens den antidarwinistiske kreationisme kun spiller en perifer rolle i Danmark, så har den i 2009, i 200-året for Charles Darwins fødsel, stor gennemslagskaft i resten af verden. De færreste amerikanere og stort set ingen i Afrika og den muslimske verden tror på naturvidenskabens forklaring på livets udvikling. Dette foredrag fortæller kreationismens historie fra begyndelsen i 1920'ernes USA til den globale succes i det 21. århundrede.


SKAL INTELLIGENT DESIGN IND I BIOLOGIUNDERVISNINGEN? ved Louis Klostergaard, Institut for Videnskabsstudier

Spørgsmålet om IDs berettigelse i biologiundervisningen er højaktuel. 36 danske kristne friskoler har en agenda om, at ID skal forstås som naturvidenskabelig teori, og skal behandles på ligefod og have lige så meget opmærksomhed som evolutionsteorien til at forklare forskellige biologiske fænomener. Foredraget vil behandle postulaterne, der ligger i ID, og analysere om, ID har sin berettigelse i biologiundervisningen. Postulaterne er flerfold. Det er postulater om, at evolutionsteorien ikke kan forklare komplekse biologiske fænomener, at ID kan give adækvate forklaringer herpå, at ID kan påvises og at ID er en naturvidenskabelig teori.

Tidspunkt: 13.15-15.00
Sted: Auditoriet, Bioinformatics Research Center bygn. 1110, lok. 223

22.02.2009

FORTÆLLINGEN OM CHARLES DARWIN. 3 FOREDRAG: Politiken Plus i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum og Institut for Filosofi og Idéhistorie, Aarhus Universitet

Program:

CHARLES DARWINS LIV ved Peter C. Kjærgaard, lektor ved Aarhus Universitet og leder af forsknings- og formidlingsnetværket Darwin i Danmark.

”Du gider kun gå på jagt, passe hunde og fange rotter, og du bliver til skam og skændsel for dig selv og hele din familie”. Disse ord blev sagt til den unge Charles Darwin af hans far. Sjældent har en far taget så grundigt fejl. Hør om manden bag en af verdens største videnskabelige opdagelser.

DARWIN'S DELAY ved John Van Wyhe, professor ved Cambridge University og leder af The Complete Works of Charles Darwin Online.

Ventede Darwin 20 år før han publicerede Arternes oprindelse, og i så fald hvorfor? Frygtede han sin samtids reaktioner, havde han moralske kvababbelser, eller ville han bare være ekstra sikker? John Van Wyhe har i de senere år forsket i Darwins liv og tilbagevisning af myter omkring manden Darwin og hans teori.

DARWINS FINKER - VERDENS MEST UDBREDTE VANDREHISTORIE ved Hanne Strager, formidlingschef, Statens Naturhistoriske Museum.

Ifølge myten var det finkerne på Galapagos, der gav Darwin idéen om evolution. Men det er kun en myte. Darwin lagde ikke meget mærke til finkerne på Galapagos-øerne, og de er kun nævnt en enkelt gang i hans dagbog fra besøget på øerne. Først senere blev han klar over hvor meget man kunne lære om evolution ved at studere finkerne. Hør sandheden bag en af verdens mest udbredte vandrehistorier.  

Tidspunkt: 13.00-16.00
Sted: Lundbeck-auditoriet, Ole Maaløes Vej 5, 2200 København N.

24.02.2009

DARWIN OG DANMARK: Grundtvigsk Forum, Vartov

Hans Henrik Hjermitslev, ph.d.-studerende ved Institut for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet og medlem af forsknings- og formidlingsnetværket Darwin i Danmark

Dette foredrag fortæller historien om, hvordan Charles Darwins teori om arternes oprindelse fra 1859 blev modtaget i Danmark. Fokus vil være på darwinismens rolle i kulturkampen mellem brandesianere og grundtvigianere i slutningen af 1800-tallet, og det belyses endvidere, hvordan de forskellige kristne grupperinger i Danmark forholdt sig til udviklingslæren.

Tidspunkt: 17.00-18.00
Sted: Grundtvigsk Forum, Vartov, Farvergade 27, 1463 København K
Entre 60,- kr.

26.02.2009

DARWIN – EVOLUTION - VIDENSKAB – KUNST

Debatarrangement på Zoologisk Museum med Hanne Strager fra Zoologisk museum, Kirsten Dehlholm og Ralf Richardt Strøbech fra Hotel Pro Forma og Maj Rørbæk Damgaard fra Teater Grob

I 2009 er det 150 år siden, at Darwin udgav sit banebrydende værk Arternes Oprindelse. Jubilæumsåret har bragt fornyet fokus på Darwins evolutionsteori og dens afgørende betydning for vores måde at forstå verden.  I februar slår Zoologisk Museum dørene op for en stor ny udstilling om Darwin og evolution. Hotel Pro Forma har premiere på en Darwin-opera i september, og Teater Grobs moderne familiedrama Som hos dig står fra 2008 er inspireret af Darwins evolutionsteori. Den 26. februar mødes udstillingsleder Hanne Strager fra Zoologisk Museum, kunstneriske ledere fra Hotel Pro Forma, Kirsten Dehlholm og Ralf Richardt Strøbech, og dramatiker fra Teater Grob, Maj Rørbæk Damgaard, midt i Darwin-udstillingen på Zoologisk Museum for at diskutere Darwin og evolutionsteori. Fra deres forskellige udsigtspositioner vil de give bud på, hvordan kunst og videnskab kan bruge og berige hinanden.  

Program:
19.00-20.00: Indledende oplæg ved de fire debattører i Darwin-udstillingen
20.00-20.30: Rundvisning i udstillingen
20.30-21.00: Spørgsmål & debat

Tidspunkt: 19.00-21.00
Sted: Zoologisk Museum, Universitetsparken 15, 2100 København Ø
Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendigt. Tilmelding på e-mail: sl@hotelproforma.dk eller tlf.: 32 54 02 17

26.02.2009.

EVOLUTION - BESØG PÅ ZOOLOGISK MUSEUMS NYE OG PERMANENTE UDSTILLING OM DARWIN OG EVOLUTION: Dansk Naturhistorisk Forening

Peter Gravlund, projektleder og biolog

I 2009 er det 200 år siden Charles Darwin blev født og 150 år siden han udgav sit epokegørende værk ”Arternes oprindelse”. Et sådant mærkeår kan vi naturligvis ikke lade gå ubemærket hen på Statens Naturhistoriske Museum!
   For snart to år siden besluttede udstillingsafdelingen sig for at finde midler til at lave en ny udstilling der i størrelse og indhold kunne matche den store tænkers årsdag. Midlerne blev fundet hos Villum Kann Rasmussen Fonden og i februar 2008 kunne selve arbejdet begynde, med at omdanne Zoologisk Museums Oceanhal til den nye udstilling: ”EVOLUTION”.
   Aftenens foredragsholder, Peter Gravlund, fik opgaven som projektleder og vil vise rundt på udstillingen der åbner den 5. februar 2009 og fortælle både om det vi ser og om hele processen fra nedrivning til åbningen. Man kan blandt meget andet komme til at se Darwins studerekammer, en 3 meter rekonstrueret hval-stamfader (Ambulocetus), havleguaner, masser af flotte skeletter, og sejle i Darwins fodspor på ”HMS Beagle”.
   Efter foredraget vil der blive rig lejlighed for at kigge nærmere på udstillingen i ro og mag, nyde en øl eller en sodavand og stille spørgsmål til foredragsholderen.

Tidspunkt: kl. 19.30
Sted: Forhallen, Zoologisk Museum, Universitetsparken 15, 2100 KBH Ø

Lørdage, søndage og mandage i en begrænset periode

DARWINS ORKIDE BLOMSTRER: Botanisk have, København

Netop nu blomstrer Darwins orkide i Botanisk Haves orkidéhus, hvor den kan ses lørdage, søndage og onsdage kl. 14-15.

I midten af 1800-tallet fandt man på Madagaskar en ny orkidéart. Den havde store, hvide blomster, der om natten udsendte en kraftig, sød duft. Det helt specielle var blomstens honningspore. Fra toppen af blomsten til bunden, hvor nektaren fandtes, målte den 45 cm! Planten blev derfor navngivet Angraecum sesquipedale, idet artsnavnet sesquipedale betyder 'den halvanden fod lange'.
  Charles Darwin (1809-82), der også beskæftigede sig med blomsters bestøvning, skrev i 1862: "Det er min overbevisning, at der lever en uhyre stor natsværmer med en underfuld lang snabel, der må kunne udstrækkes til en længde mellem 10-12 tommer! Flere insektforskere har latterliggjort mig for denne overbevisning."
  Ingen havde nogensinde set et sådant fabeldyr, men Darwin blev ved sit, og latteren rungede.
  I 1903 blev en natsværmer med en meget lang sugesnabel fundet i netop den egn, hvor orkidéen voksede. Darwin havde ret i sin teori, og natsværmeren fik artsnavnet praedicta, der betyder 'den forudsagte'. Han havde på det tidspunkt været død i mere end 20 år, og kunne således ikke glæde sig over fundet.
  Dette er et kendt eksempel på det fænomen, at dyr og planter i løbet af deres lange udvikling - evolution - tilpasser sig hinanden. I takt med at orkidéen udviklede en stadig længere spore, udviklede natsværmeren sin lange snabel.

Tidspunkt: lørdage, søndage og mandage kl 14-15
Sted: Orkidéhuset, Botanisk have, København

Hele februar

ANIMALIA – OVERLEVELSENS ABC: Naturhistorisk Museum, Århus

Særudstilling om evolution og kampen for overlevelse.

Tidspunkt: Alle dage kl. 10.00-16.00
Sted: Naturhistorisk Museum, Århus

Hele februar

UDSTILLING AF NATURVIDENSKABELIGE VÆRKER: Hovedbiblioteket i Esbjerg

I sit banebrydende værk "The origin of the species" - på dansk "Arternes oprindelse" - beskrev Darwin sine teorier om menneskets udvikling.
  På Hovedbiblioteket i Nørregade 19 i Esbjerg kan du finde en stor udstilling af naturvidenskabelige værker - altsammen kan lånes med hjem.

Sted: Hovedbiblioteket, Nørregade 19, Esbjerg