EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Begivenheder i marts

17.02.2009 – 31.03.2009

DARWIN OG EVOLUTION: Foredragsserie på Folkeuniversitetet i Århus, fortsat fra februar

Tilrettelæggelse: Lektor Peter C. Kjærgaard, Aarhus Universitet

2009 er et dobbelt jubilæumsår for Charles Darwin og den moderne evolutionsteori: det er både Darwins 200 års fødselsdag og 150 år siden, at Darwin udgav 'Om arternes oprindelse'. Med denne bog kunne livets udvikling på jorden med ét forstås ud fra naturlige forklaringer, uden henvisning til religiøse antagelser. Darwin revolutionerede de biologiske videnskaber, men hans indflydelse rakte langt videre. I dag ved alle, hvem han er, men de færreste kender detaljerne i hans arbejde og er klar over, hvilken vidtrækkende betydning hans tanker har haft. Bliv opdateret på Darwin.

17/02: Charles Darwin - manden og myten. Ph.d.-stipendiat Hans Henrik Hjermitslev, Videnskabsstudier, Aarhus Universitet
24/02: 'Om arternes oprindelse'. Biolog og videnskabsjournalist Jørn Madsen, Statens Naturhistoriske Museum
03/03: Evolution og skabelse, Darwin og Gud. Professor Niels Henrik Gregersen, Teologi, Københavns Universitet
10/03: Menneskets udvikling. Overlæge Peter K.A. Jensen, Århus Universitetshospital
17/03: Evolution i dag. Forskningsadjunkt Bodil Ehlers, Biologi, Aarhus Universitet
24/03: Evolution. Uintelligent design. Museumsinspektør, Jan Gruwier Larsen, Naturhistorisk Museum (på Naturhistorisk Museum)
31/03: Darwin og mutanter - evolution og populærkultur. Ph.d.-stipendiat Mathias Clasen, Engelsk, Aarhus Universitet

03.03.2009

DARWIN, NATURALISME OG DEN GRUNDTVIGSKE BEVÆGELSE: Grundtvigsk Forum, Vartov

Henrik Wigh-Poulsen, domprovst

Tidspunkt: 17.00-18.00
Sted: Grundtvigsk Forum, Vartov, Farvergade 27, 1463 København K
Entre 60,- kr.

09.03.2009

DARWINISMEN I PSYKOLOGIEN: Forum Teologi Naturvidenskab, Aarhus Universitet

Henrik Høgh-Olesen, ph.d.,  professor i social- og personlighedspsykologi ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, Formand for Forskningsenheden for Antropologisk Psykologi.

Evolutionspsykologien er en af de hurtigst voksende retninger, som den moderne psykologi har fostret. Feltet er yderst interdisciplinært, og forskere fra forskellige videnskaber som antropologi, arkæologi, biologi, filosofi, neuroscience, lingvistik, retsvidenskab, religionsvidenskab, eksperimentel økonomi og på det seneste også litteraturvidenskab arbejder gnidningsløst sammen, forenede af den samme ’evolution-cognition’-tilgang. I herværende forelæsning vil feltets nøglebegreber og hovedområder blive præsenteret. En særlig interesse vies de menneskelige grundformer relateret til krig og kærlighed, kamp og seksualitet.

Tidspunkt: 15.15-17.30
Sted: lokale 010 i bygning 1441 (Auditoriebygningen, Det Teologiske Fakultet), Aarhus Universitet
Alle er velkomne!

10.03.2009

GRUNDTVIG OG DEN NATURLIGE UDVIKLING: Grundtvigsk Forum, Vartov

Ove Korsgaard, dr. pæd.

Tidspunkt: 17.00-18.00
Sted: Grundtvigsk Forum, Vartov, Farvergade 27, 1463 København K
Entre 60,- kr.

11.03.2009

DARWIN, DANMARK OG DESIGN: Sogneaften i sognegården i Hornslet

Hans Henrik Hjermitslev, ph.d.-studerende ved Institut for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet og medlem af forsknings- og formidlingsnetværket Darwin i Danmark

I anledning af 150-året for udgivelsen af naturforskeren Charles Darwins bog Arternes Oprindelse, taler Hans Henrik Hjermitslev fra Aarhus Universitet om "Darwin, Danmark og Design" - om modtagelsen af Darwins teori i kirken i Danmark og forholdet til de moderne ideer om "intelligent design.

Tidspunkt: 19.30
Sted: Sognegården, Rodskovvej 4, 8543 Hornslet

12.03.2009.

ARTERNES OPRINDELSE - NOK ENGANG: Dansk Naturhistorisk Forening

Jørn Madsen, projektmedarbejder og biolog

I år er det 150 år siden at Origin of Species udkom. Charles Darwin fylder oven i købet 200år, så 2009 er med andre ord noget af et evolutionshistorisk jubelår. Den danske algeforsker og forfatter J.P. Jacobsen udgav i 1872 en dansk oversættelse af dette hovedværk, en udgave der dannede grundlaget for en let revideret genudgivelse i 1909 i anledning af 50-året for Origin og Darwins 100-års fødselsdag. Selv om der faktisk udkom en forbløffende letlæst ”folkeudgave” i 1935 (skrevet af Frits Heide), er det J.P. Jacobsens udgave, man endnu kan købe hos boghandlerne.   På Statens Naturhistoriske Museum åbner en helt ny evolutionsudstilling i februar, hvor Darwin og hans liv af gode grunde indtager en fremtrædende plads, og i den forbindelse har jeg fået lov at oversætte Origin of Species til et mere moderne dansk. Den nye udgave vil bygge på førsteudgaven - det er jo trods alt for at fejre 150-året - mens Jacobsen oversatte femteudgaven.   I de senere udgaver tog Darwin noget af samtidens kritik op, men til gengæld er teksten mindre skarp og frisk.   Nyoversættelsen bliver ikke en notetung udgivelse; hvis man virkelig vil ind til kernen i Darwins tekst, er han engelske trods alt ikke så svært at gå til (selv om han undertiden er hårrejsende lang i spyttet). Det skulle meget gerne blive en ny folkeudgave, der viser Darwins tanker så at sige frisk fra fad. Den moderne læser vil sikkert lære mere om duer end han eller hun nogensinde havde troet muligt, og hans gennemgang af biologisk variation kan godt kalde på hævede øjenbryn. Der skal tænkes over sprog og opbygning, og jeg vil give eksempler på faldgruber og udfordringer, fra aktivt sprogbrug til kryptiske formuleringer, i bogen, hvor ordet evolution er helt fraværende.

Tidspunkt: kl 19.30
Sted: Biologisk Institut, Universitetsparken 15, 2100 KBH Ø (Auditorium B)

12.03.2009

ØJETS EVOLUTION: Darwin Days arrangeret af Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet i samarbejde med Folkeuniversitetet i Odense

Dan-Eric Nilsson, professor ved Lunds Universitet

Foredraget afholdes på engelsk. Der vil blive uddelt en skriftlig sammenfatning på dansk til de tilhørere, der måtte ønske det.
  Dan-Eric Nilsson har taget fat i Darwin’s diskussion om udviklingen af øjet – hvordan kan en så kompleks struktur udvikles ved små gradvise ændringer – og lavet en simpel model, der kan resultere i udviklingen af et komplekst øje i løbet af 350000 generationer. Han vil også præsentere resultater fra sin forskning i simple øjne hos hvirvelløse dyr.

Tidspunkt: 19.00-20.45
Sted: Auditorium 100 kl. 19.00-20.45.
Der er gratis adgang, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på: fu@fuo.sdu.dk (husk at skriv navn, adresse og tlf. nr.) eller Tlf. 65502772 

15.03.2009

FORTÆLLINGEN OM CHARLES DARWIN. 3 FOREDRAG: Politiken Plus i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum og Institut for Filosofi og Idéhistorie, Aarhus Universitet

Program:

HYPOTESER OM LIVETS OPSTÅEN ved Tom Fenchel, professor ved Københavns Universitet.

Livets oprindelse nævnes ofte i samme åndedrag som evolutionslæren. Men der er tale om to helt forskellige fænomener. Darwin selv udtalte sig slet ikke om livets oprindelse, og mens evolutionslæren er solidt underbygget, så er ved vi stadig ikke rigtig hvordan livet opstod. Alligevel kan man i dag sige meget fornuftigt om det, og beskæftigelse med emnet giver en dybere indsigt i hvad problemerne er ved at forstå livets oprindelse og – generelt – hvad liv er.


EVOLUTION - TEORIEN OG BEVISERNE FOR DEN  ved Jørn Madsen, biolog, forfatter og oversætter.

Evolutionsteorien er i dag en af de bedst underbyggede videnskabelige teorier. Siden Darwins tid har vi – som han forudsagde – fundet et utal af fossiler af de mellemformer som man ikke kendte på hans tid. Vi har afdækket mekanismerne bag arvelighed og vist at selv komplicerede organer som øjne kan udvikles på forbløffende kort tid. Vi har med andre et puslespil med mange brikker på plads, og hver gang vi finder en ny brik, kan vi finde plads til den i puslespillet.


MENNESKETS UDVIKLING OG UDVANDRING FRA AFRIKA ved Peter K.A. Jensen, ledende overlæge ved Århus Universitetshospital.

Mennesket – Homo sapiens – udvikledes i Afrika. Fra Afrika koloniserede vi langsomt kloden, så der den dag findes mennesker i selv de koldeste egne. Med nye teknikker kan vi i dag nøje følge vores forfædres udvandring fra Afrika.

Tidspunkt: 13.00-16.00
Sted: Lundbeck-auditoriet, Ole Maaløes Vej 5, 2200 København N.

17.03.2009.

DARWIN I DAG: Forum for Eksistens og Videnskab

Oplæg ved lektor, Ph.D. Jes Søe Pedersen professor Lic.theol. Niels Henrik Gregersen og professor, dr.phil. Frederik Stjernfelt.

De tre debattører vil komme med et oplæg om evolutionsteorien og dens status i dag set fra deres respektive fagområder: biologi, teologi og humaniora. Derefter vil der være diskussion.

Tidspunkt: 20.00
Sted: Den teologiske kældercafé, Købemagergade 44 over gården
Entre: 20 kr

17.03.2009

DARWINISME OG GRUNDTVIG I DAG: Grundtvigsk Forum, Vartov

Niels Henrik Gregersen, dr. theol

Tidspunkt: 17.00-18.00
Sted: Grundtvigsk Forum, Vartov, Farvergade 27, 1463 København K
Entre 60,- kr.

18.03.2009

KUNSTIGT LIV OG LIVETS OPRINDELSE: Darwin Days arrangeret af Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet i samarbejde med Folkeuniversitetet i Odense

Steen Rasmussen, professor ved Center for Fundamental Living Technology (FLinT), Syddansk Universitet.

Steen Rasmussen arbejder med at fremstille kunstigt liv og med at karakterisere de simpleste bestanddele, som en levende celle kan sammensættes af. Det er selvfølgelig et af de centrale problemer i udviklingslæren: hvordan opstår liv af rent kemiske bestanddele.

Tidspunkt: 19.00-20.45
Sted: Auditorium 100 kl. 19.00-20.45.  
Der er gratis adgang, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på: fu@fuo.sdu.dk (husk at skriv navn, adresse og tlf. nr.) eller Tlf. 65502772

21.03.2009

DA DARWIN ÆNDREDE VERDEN - I ANLEDNING AF DARWINS 200-ÅRSDAG OG 150-ÅRSDAGEN FOR UDGIVELSEN AF ARTERNES OPRINDELSE: Naturhistorisk Museum, Århus

Naturhistorisk Museum arrangerer en spændende dag om Charles Darwin og evolution.

Program: 

12.30 Ankomst og kaffe
13.00-13.05 Velkommen

I Historisk del 
13.10-13.30 Darwin: Manden og myterne; ved Hans Henrik Hjermitslev
13.30-13.45 Wallace som katalysator for Darwin; ved Eva Kullberg
13.45-14.05 Introducerede I.P.Jacobsen Darwin i Danmark; ved Stine Grumsen

14.05-14.30 Pause

II Naturvidenskabelige del
14.30-14.55 Fra Darwins gemmules til nutidens gener; ved Arn Gyldenholm
14.55-15.40 Galapagos som et evolutions laboratorium; ved Ole Hamann
15.40-16.00 Darwins teori i biavlen; ved Eigil Holm

16.00-16.30 Pause med Carl Nielsen-musik

III Debatskabende del
16.30-16.45 Uintelligent design; ved Jan Gruwier Larsen
16.45-17.00 Intelligent design; ved Thore Bjørnvig
17.00-17.15 Darwin's Monstre;  ved Mathias Clasen 

18.00 Buffet for de tilmeldte

Tidspunkt: 12.30-17.15
Sted: Naturhistorisk Museum, Århus.

23.03.2009

HVAD ER ET MENNESKE? DEN MODERNE DARWIN: weekendseminar på Folkeuniversitetet i Århus

Ekstern Lektor Dennis Nørmark, Aarhus Universitet og Højskolelærer Lars Andreassen

Vi mennesker er slet ikke så forskellige, som vi måske tror. Faktisk er de kulturforskelle, som vi ofte fokuserer på, blot overfladiske fænomener, der dækker over en masse fælles-menneskeligt. Vores biologi er nemlig udviklet igennem millioner af års evolution. Mennesket har udviklet sig meget anderledes end andre arter. Foredragene dykker ned i disse menneskelige særpræg og forklarer med baggrund i Charles Darwins udviklingslære, hvordan selv elementerne i vores åndsliv har helt naturlige forudsætninger. Med afsæt i den nyeste forskning ser vi på, hvad et menneske er, hvori vores erkendelse, kulturens, samfundets og politikkens oprindelse består. Dennis Nørmark og Lars Andreassen har skrevet bogen 'Det virkelige menneske' (People's Press)

26.03.2009.

DARWIN OG I.P. JACOBSEN: Studenterpræsterne

Erik Skyum-Nielsen

I 1872 oversatte naturalisten og botanikeren I.P. Jacobsen Darwins epokegørende værk fra 1859 On the Origin of Species by Means of Natural Selection.

Tidspunkt: 20.00-22.00
Sted: Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67

26.03.2009

DARWINISME, KREATIONISME OG INTELLIGENT DESIGN: Ungdommens Naturvidenskabelige Forening, Århus.

Hans Henrik Hjermitslev, ph.d.-studerende ved Institut for Videnskabsstudier, Aarhus Universitet og medlem af forsknings- og formidlingsnetværket Darwin i Danmark 

Kristne friskoler forsøger i øjeblikket at trække Gud ind i biologilokalerne. Denne sammenblanding af naturvidenskab og religion legitimeres bl.a. igennem teorien om ’intelligent design’, der argumenterer for, at den darwinistiske udviklingslære ikke alene kan forklare arternes udvikling. I foredraget vil vi se nærmere på udviklingslærens historie og den kritik, den har været udsat for siden 1800-tallet. Vi vil diskutere modtagelsen af Darwins teori i både Danmark, Storbritannien og USA og fokusere på dens store kulturelle, religiøse og politiske betydning.
Intelligent design-teoriens rødder spores tilbage til tiden før Charles Darwins værk Om arternes oprindelse fra 1859, og den tætte forbindelse mellem intelligent design og den fundamentalistiske amerikanske kreationisme påvises. Det må på denne baggrund konkluderes, at teorien om intelligent design ikke kan kaldes naturvidenskab, og derfor intet har at gøre i naturfagsundervisningen. Ikke desto mindre er undervisning i udviklingslære i dag truet i store dele af verden – særligt i USA og mellemøsten – hvor Darwin beskyldes for alt fra nazisme til terrorisme.

Tidspunkt: 19.00
Sted: Aarhus Universitet, Institut for Matematiske Fag (Auditorium E), Ny Munkegade, bygn. 1530, 8000 Århus C
Entre: 40 kr. for medlemskab

26.03.2009

DET TIDLIGSTE LIV PÅ JORDEN: Darwin Days arrangeret af Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet i samarbejde med Folkeuniversitetet i Odense

Donald Canfield, professor og leder af Nordisk Center for Jordens Udvikling (NordCEE), Syddansk Universitet

Foredraget afholdes på engelsk. Der vil blive uddelt en skriftlig sammenfatning på dansk til de tilhørere, der måtte ønske det.
  Don Canfield forsker i, hvordan specielt den tidlige biologiske evolution har vekselvirket med jordens kemi og klima. Foredraget vil bl.a. handle om, hvordan større ændringer i sammensætningen af arter (f.eks. den kambriske eksplosion) kan være forårsaget af ændringer i jordens atmosfære.

Tidspunkt: 19.00-20.45
Sted: Auditorium 100 kl. 19.00-20.45.  
Der er gratis adgang, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding på: fu@fuo.sdu.dk (husk at skriv navn, adresse og tlf. nr.) eller Tlf. 65502772