EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Robert Chambers (1802-1871)

I 1844 udkom Levn fra skabelsens naturhistorie. Forfatteren havde valgt at være anonym og det viste sig at være et fornuftigt valg. Bogen blev nemlig omgående genstand for en rasende diskussion og anklager om ateisme, gudløshed og andre radikale tanker. Indholdet var en sammenskrivning af forskellige uviklingstanker, hvor nogle havde baggrund i videnskabelige tanker og andre var livlige fantasier. Her fik læserne præsenteret en veloplagt og stormende tur gennem livet på jorden, samt solsystemets og universets skabelse. Grundtanken var, at der fandtes en udviklingslov, der styrede både den organiske og den inorganiske natur. Alt var opstået i fortidens stjernetåger, der havde ledt til skabelsen af galakser, solsystemer, planeter og i sidste ende mennesket.

Bogen udfordrede tidens autoriteter på universiteterne, i kirkerne og i det politiske system. Det kunne naturligvis være potentielt skadeligt for forfatteren og der blev gættet meget på vedkommendes identitet. Det radikale indhold og mysteriet om den ukendte forfatter var noget, der satte gang i debatten—og dermed i salget af bogen, der blev helt umådelig populær.

Forfatteren var Robert Chambers, der var skotsk journalist og redaktør af Chambers’ Edinburgh Journal. Han indrømmede aldrig, at det var ham, der havde skrevet bogen. Da en af hans venner i al fortrolighed spurgte ham, hvorfor han ikke ville stå frem, sagde Chambers, ”Jeg har elleve gode grunde”, og hentydede til sine elleve børn, som han ikke ønskede at skade. Radikale udviklingstanker var socialt risikable og en af grundene til, at Charles Darwin ville gøre alt hvad han kunne for at sikre sin teoris videnskabelige grundlag.

Skrevet af Peter C. Kjærgaard