EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Sex er det eneste de lever for

Hos mange dyrearter har hannerne kun et formål med livet: At overleve indtil de er kønsmodne og dø under, eller umiddelbart efter, at have haft sex.

Hos for eksempel honningbier bruger dronningen et par dage af sit liv på at parre sig. Derefter etablerer hun et bo hvori hun bruger resten af sine dage på at lægge æg som udvikler sig til op imod en halv million børn – arbejderbier der samler nektar og pollen til deres søskende. En han-honningbi derimod udgør ikke en del af bikubens liv, og han deltager ikke i arbejdet med opfostring af nye bier. Hannerne lever i ganske kort tid og med det ene formål at parre sig med en dronning. Her er kampen hård. Parringen foregår i luften, og der kan være flere tusinde hanner som sværmer om en enkelt dronning. En dronning parrer sig op til tyve gange og det efterlader mange hanner forurettede. Hvad mere er, når det lykkedes en hanbi at fange og parre sig med en dronning falder hans penis af inde i dronningen og han dør kort tid efter. Denne voldsomme død har det formål at sikre at hannenes gener befrugter flest muligt af dronningens æg. Ved at efterlade sin penis inde i hende blokerer han for andre hanners indtrængen – bogstavelig talt.

Hos euglossinbier der lever i Syd Amerika må hannen møjsomligt indsamle dufte fra mange forskellige blomster for at tiltrække en hun. Han lever i et område hvor der er så langt mellem artsfæller at han er blevet nødt til at bruge denne strategi for at tiltrække hun euglossin bierne. Det er helt afgørende at han indsamler dufte med en korrekt sammensætning for at en hun euglossinbi af samme art som ham vil blive "tilkaldt" af hans dufte og parre sig med ham

Skrevet af Bodil K. Ehlers