EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Huller i evolutionsteorien

Myte: Evolutionsteorien er fuld af huller, men videnskabsfolk holder fast i den og vil ikke indrømme, at den er forkert.

Svar: Der er stadig meget vi ikke ved, men det betyder ikke, at evolutionsteorien er fuld af huller. Som en rigtig god videnskabelig teori, besvarer den langt flere spørgsmål, end den rejser.

Der er heldigvis altid nye udfordringer, ubesvarede spørgsmål og masser af ting at kaste sig over i videnskabernes verden. Ellers ville det også være kedeligt at være forsker. Der er også mange ting vi endnu ikke ved om naturen og endnu ikke kan forklare. Men det betyder ikke at der er huller i evolutionsteorien eller at evolutionsteorien er truet af sammenbrud fordi den ikke kan forklare alt—endnu.

I videnskabernes verden er vi altid på vej og udvider hele tiden vores horisont. Vi sidder ikke med en evig sandhed, som vi vogter over for enhver pris. Vi elsker nye udfordringer og vi elsker, når vi opdager at vi selv eller andre har taget fejl. Det betyder nemlig bare, at vi lærer mere. Og for en forsker er det noget af det bedste, man kan opleve. 

Skrevet af Peter C. Kjærgaard og Michael Jørgensen. Illustration: Ebbe S. Andersen.