EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Seksualitet

Som hos alle andre arter så er succesfuld forplantning den måske allerstørste evolutionære udfordring for mennesket. Som konsekvens af dette har evolutionen gennem hundrede tusinder af år favoriseret en række specifikke seksuelle mekanismer. 

Tiltrækning og valg af partner: resurser og frugtbarhed
Reproduktiv succes er først og fremmest afhængigt af dels at kunne tiltrække en god mage og dels at kunne vælge en god mage. I og med at kvinder og mænd har forskellige udfordringer i forbindelse med reproduktionens forskellige faser, har evolutionen favoriseret forskellige parringsstrategier for de to køn. Kvinders største reproduktive udfordring er de resursemæssige omkostninger forbundet med graviditet og yngelpleje. Af den grund foretrækker kvinder på tværs af kulturer, mænd som er gode til at akkumulere resurser. Disse egenskaber afspejles i den mandlige kurtiseringsadfærd, der ofte involverer demonstration af rigdom og status, fysisk styrke, samt risikovillighed. Mænds største reproduktive udfordring er derimod mere et spørgsmål om adgang til potentielle mager. Mænd på tværs af kulturer foretrækker følgelig flere partnere end kvinder gør, og de foretrækker egenskaber, der primært er relateret til kvindens frugtbarhed, herunder skønhed og ungdom. 

Parforholdet: forelskelse, kærlighed og jalousi
Ved begyndelsen af et parforhold har evolutionen selekteret for en forelskelsesfase – en tidsmæssigt afgrænset specialtilstand associeret med markante hormonelle og adfærdsmæssige ændringer. Forelskelsen har til hensigt dels at sikre graviditet i en tidlig fase af parforholdet, og dels skabe et sympatisk og dedikeret emotionelt bånd mellem to partnere så afkommet har to primære forsørgere. Kærlighed er dog ingen garanti mod at parterne hver især søger at forfølge reproduktive mål andetsteds. Som reaktion på denne udfordring er der selekteret for jalousi i forhold til sin partner, hvilket søger at afskrække sin partners eventuelle utro intentioner.

Skrevet af Niels Holm Jensen