EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Evolution betyder tilfældighed

Myte: Evolution er blot et spørgsmål om tilfældighed.

Svar: Tilfældighed spiller en væsentlig rolle, men står ikke alene. Evolution er resultatet af en lang række faktorer herunder individuelle egenskaber, andre arter, fysiske omgivelser, klima, selektion, mutationer og held.

Tilfældighed spiller en vigtig rolle i livets udviklingshistorie. Evolution handler ikke om den stærkestes overlevelse, men om den bedst tilpassede—og den heldigste. Det bedst tilpassede individ i en flok kan være uheldig at få et træ i hovedet. Overlevelse kræver altså en vis portion held. Tilfældig mutation er også en vigtig kilde til genetisk variation. Men alt er ikke tilfældigt. En særlig hurtig og stærk antilope vil have en større sandsynlighed for overlevelse og formering end gennemsnittet af flokken på savannen. Naturlig selektion betyder at denne antilopes træk har en større chance for at blive videreført til næste generation. Evolution er altså et samspil af held, tilfældighed og selektion bestemt af omgivelser, gener, individuel tilpasning—og uforudsete begivenheder.

Du kan f.eks. være så heldig, at være blandt de få i en flok, der overlever en skovbrand. I den situation handler det om at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Herefter vil din genetiske sammensætning pludselig udgøre en procentvis meget større del af flokkens samlede genpulje. Træk der ikke nødvendigvis er evolutionært fordelagtige, kan således blive udbredte i en population. Men det reducerer ikke evolution til tilfældighed.

Skrevet af Peter C. Kjærgaard og Michael Jørgensen. Illustration: Ebbe S. Andersen.