Hvad gør jeg?

Hvordan finder jeg rundt?
Du navigerer rundt på siderne ved at bruge menuen øverst. Når du bevæger musen henover, lyser felterne op og du kan klikke på dem. Hver side er bygget op med et hovedtekstfelt og en navigation til venstre, der har forskellig dybde med flere detaljer. Du kan altid finde tilbage til denne side uanset hvor du befinder dig på siderne, ved at klikke på feltet med spørgsmålstegnet og derefter klikke på menuen "gymnasiet" til venstre.

Hvad kan jeg bruge siderne til?
Du kan lære om hvordan alt liv på jorden har udviklet sig, altså om den proces der kaldes evolution. Alle de dyr, planter og bakterier der findes har udviklet sig gennem millioner, ja, faktisk milliarder af år, og kommer fra det samme udgangspunkt. Det betyder, at alt levende er i familie. Ja, du er i familie med både mus og mos. Nogle er tættere i familie end andre. Mennesket er et pattedyr, det er kænguruer og hvaler også, men ikke sild og pingviner. Vores nærmeste slægtninge er aberne. De er en slags fætre og kusiner til mennesket. Her er chimpansen vores nærmeste familie. Evolution.dk’s logo symboliserer dette fælles slægtskab, og er rent faktisk taget fra en skitse Charles Darwin lavede til et stamtræ.

Jamen det er altså svært!
Før du kaster dig ud i at besvare de spørgsmål du finder her, kan du starte med at læse lidt på de forskellige sider. For eksempel kan du starte med at kigge på myterne. Her finder du nogle af det som alle tror de ved om evolution, men tit er forkert. Du kan jo prøve at se hvad din mor og far--eller måske din lærer--svarer, hvis du spørger dem om de forskellige myter er rigtige eller forkerte. Tror du, at de kender de rigtige svar?

Det kan godt være lidt svært at forstå det hele på en gang. Det behøver du heller ikke. Du skal nok få det lært. Spørgsmålene i kategorien ’gymnasiet’ kan til at starte med godt være for svære for dig, men det er der heldigvis råd for. Under menuen ”7-10.klasse” vil du kunne finde spørgsmål, der berører mere grundlæggende ting – som hvad ’gener’ er, og hvad der menes med ’seksuel selektion’. Når du føler dig klar, kan du så vende tilbage til menuen ’gymnasiet’ og prøve at svare på spørgsmålene der.