EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Wächterhäusers pyritverden

Wächtershäuser har formuleret det mest gennemarbejdede alternativ til Oparin/Haldane scenariet. Til forskel fra Cairns-Smith hvis udgangspunkt er ”Information først” (se Cairns-Smith lermineralverden) er mottoet hos Wächtershäuser ”Energi først”.

Livet tager sit udgangspunkt på overfladen af en jernsulfidkrystal (jernsulfid er sort, og findes i store mængder i havbunden, for eksempel når man graver en lille smule ned i sandet ved strandkanten). På disse jernsulfidkrystaller kan der udspille sig følgende: Jernsulfid og svovlbrinte, som kan komme fra vulkaner begge to, reagerer med hinanden under dannelse af pyrit (også kendt under betegnelsen katteguld) og hydrogen.

Denne proces er termodynamisk favorabel, dvs. den sker spontant under frigørelse af kemisk energi. Den kemiske energi kan bruges i synteseprocesser. Her adskiller Wächtershäusers verden sig væsentligt fra Oparin/Haldanes, idet der i følge ham sker en reduktion af CO2 til først myresyre og senere til mere komplekse organiske molekyler på det pyritkrystal, som dannes under processen.

Pyrit har så ydermere den vigtige egenskab, at den med sin positive overfladeladning binder de negativt ladede organiske molekyler og opkoncentrerer dem. De opkoncentrerede organiske molekyler omkring pryitkrystallet kan indgå i andre reaktioner. Dvs. at både dannelsen af organisk stof og dets videre udvikling, som kulminerer i den færdige celle er integreret fra starten og er ikke, som det er tilfældet i Oparin/Haldane verden, uafhængig af hinanden.

Wächtershäusers model støttes af den observation, at de reaktive centre (der hvor katalysen forgår) i mange nutidige enzymer indeholder jern og svovl. Det største problem med modellen er, er at det indtil videre ikke er lykkedes at syntetisere organisk stof vha. af pyritdannelsesprocessen.

Skrevet af Kai Finster