EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Cairns-Smith lermineralverden

Molekylærbiologen Cairns-Smith tager ligesom Wächsterhäuser udgangspunkt i den uorganiske verden. Dog modsat Wächsterhäusers model, som starter med en proces, der leverer energi til dannelsen af organisk stof (pryitdannelsen), går Crains-Smith ud fra, at informationsoverførelsen kommer først. Her spiller lermineraler en central rolle.

Disse mineraler danner konstante strukturer, der mangfoldiggøres i takt med, at lerkrystallerne vokser. Dermed ligner de gener og har derfor betegnelsen ”krystalgener”. Desuden kan lermineraler, grundet i deres negative overfladeladning, binde positive ioner og dertil negativt ladede organiske molekyler fra omgivelserne. Organiske molekyler kunne for eksempel være byggestenene, som indgår i opbygningen af den genetiske kode (DNA elle RNA). På denne måde vil informationen fra lermineralerne blive overført til organiske molekyler.

I Cairns-Smiths verden kommer altså informationen først og derefter mekanismer til energiomdannelse/metabolisme. Der findes ikke særligt mange undersøgelser af disse mekanismer. En af undersøgelserne viser dog, at overførelsen af en lermineralstruktur til et afkom medfører en stigning i antal af afvigelser fra den oprindelige struktur. Hvis denne proces skulle kunne bruges til - på en pålidelig måde - at overføre information fra en struktur til den næste, vil man forvente, at antal af fejl ikke vil stige. Det er indtil videre ikke blevet vist, at der kan forekomme en overførsel af information fra lerkrystaller til organiske molekyler eller omvendt.

Skrevet af Kai Finster