EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Hvad lægger vi vægt på?

Men ikke blot hvad vi kan tage politiske stilling til, men også hvad vi lægger vægt på, når vi tager stilling, er påvirket af vores evolutionære bagage fra livet i små grupper. Vi tager således i høj grad stilling til moderne politik som om det foregik i en lille tæt gruppe, og vi lægger vægt på de faktorer, der ville være afgørende i en sådan situation. I vores forfædres miljø, hvor der ikke fandtes hospitaler, supermarkeder og andre moderne bekvemmeligheder, var man i høj grad afhængig af hinandens hjælp. Tætte relationer var et værdifuldt gode og det har været selekteret for at forsone sig med værdifulde andre og at knytte bånd til de, der vil hjælpe én, når man var i nød. 

Dette går igen, når vi i dag forholder os til eksempelvis kriminelle og arbejdsløse. Når vi vurderer, om en kriminel skal straffes, ser vi således ikke så meget på, hvad der virker og hvad der ikke virker, men i højere grad på om den kriminelle er en værdifuld social person. Jo mere værdifuld, jo mere støtter vi rehabilitering frem for straf. Det betyder også, at – set fra en moderne synsvinkel – helt irrelevante faktorer som, hvor godt den kriminelle ser ud, har betydning for vores holdninger.

Når vi forholder os til økonomisk omfordeling er det ligeledes ikke så afgørende, hvad der er økonomisk hensigtsmæssigt. I stedet er det væsentlige, om vi tror, at de arbejdsløse ville gøre gengæld, hvis rollerne var byttet rundt. Hvis ikke vi tror det, så afviser vi at hjælpe dem.

Et tredje eksempel kan findes ved holdninger til krig. I voldelige konflikter mellem små fortidige grupper har det i høj grad været den side med de stærkeste gruppemedlemmer, der vil have vundet. I moderne højteknologiske krige har den enkeltes fysiske styrke derimod ingen videre betydning. Ikke desto mindre viser forskningen, at borgernes holdninger til krig er påvirket af netop deres fysiske styrke. Jo stærkere man er, i jo højere grad opfatter man krig som en farbar vej. Det er altså i høj grad de faktorer, som var relevant i vores forfædre sociale miljø, som stadig påvirket vores politiske holdninger.

Skrevet af Michael Bang Petersen