EvolutionDebatMyterHistorieUdstillingerUndervisningNyhederDarwinarkivet

Teorier om økonomisk evolution

Mange opfatter begrebet evolution som om det kun dækker biologisk evolution, men vi kan også tale om økonomisk evolution. Den biologiske evolution har frembragt mennesker med en vis sans for at indgå i et økonomisk system, men det er ikke den biologiske evolution der har frembragt vores konkrete økonomiske systemer.

Det er i stedet teorien om den økonomiske evolution der må forklare fremvæksten af systemer med en kompleksitet der i dag synes at kunne måle sig med kompleksiteten i de naturlige økosystemer. Denne økonomiske teori må også forklare den forbløffende hastighed hvormed elementerne i de økonomiske systemer udvikler sig. Det meste af deres kompleksitet er fremkommet på få hundrede år mens den biologiske evolution har brugt en milliard år på udviklingen af dagens flercellede organismer.

Der er tre hovedteorier om økonomisk evolution: den klassiske teori og to varianter af den schumpeterianske teori: bølgemodellen og teorien om innovativ konkurrence mellem virksomheder. Det bør bemærkes at disse teorier næppe er alternativer men snarere kompletterer hinanden. Den følgende introduktion til de tre teorier suppleres her med det såkaldte jernbaneeksempel på økonomisk evolution.

Skrevet af Esben Sloth Andersen